3 Τρόποι για σωστή επικοινωνία

2019-08-19

3 Τρόποι για σωστή επικοινωνία
σε μια σύγκρουση και διεκδίκηση αυτών που θέλουμε κατά τον Rosenmberg

1) Κάνω τον άλλον να αισθανθεί ασφαλής
Δεν κάνω κατευθείαν επίθεση, λέγοντας στον άλλον ότι λέει άσχημα πράγματα και προσπαθώ να μην έχω αρνητική ,επιθετική συμπεριφορά. Κάνω τον άλλον να νιώσει ασφαλής, λέγοντας του ότι κατανοούμε την θέση του και για ποιο λόγο τα λέει αυτά. Του λέμε ότι κατανοούμε γιατί έχει αυτή την συμπεριφορά την χειριστική ,την επιθετική, την απαιτητική, την προστακτική προς τα εμάς. Πχ λέμε ότι κατανοώ ότι έχεις νεύρα από την κούραση της δουλειάς και μιλάς έτσι. Κατανοώ ότι μιλάς έτσι και απαιτείς να ακολουθήσω αυτά που λες, επειδή ενδιαφέρεσαι για εμένα και με αγαπάς και το ξέρω.
Τον κάνουμε να νιώσει ασφαλής, να ηρεμήσει, να καταλάβει ότι έχουμε μπει στη θέση του και κατανοούμε την δικού οπτική και τις αιτίες που βλέπει έτσι τα πράγματα και κατανοούμε και τις καλές προθέσεις της απαιτητικής, επιθετικής συμπεριφοράς του. Του μιλάω ήρεμα και του δείχνω ότι δεν θα τον αντιμετωπίσω με επιθετικότητα όπως κάνει αυτός, αλλά επιθυμώ ήρεμο διάλογο. Προσέχω τον τόνο της φωνής μου να είναι σταθερός και ήρεμος και επίσης το βλέμμα μου να είναι γεμάτο κατανόηση ,γλυκό, ήρεμο και όχι άγριο.

2) Μιλάω για τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ συναισθήματα.
Όμως συνεχίζω να του λέω, ότι ΕΓΩ νιώθω πίεση, άσχημα, ένταση, καθοδήγηση και στενοχώρια όταν μου μιλάει έτσι. Εκφράζω δηλαδή πως νιώθω από την συμπεριφορά ,παρ' όλο που την κατανοώ και την συμμερίζομαι. Αναφέρω τα δικά μου θέλω και τι με κάνει εμένα να νιώθω καλά. Παρουσιάζω την δική μου θέση απέναντι στα πράγματα και τι είναι αυτό που κάνει εμένα ευτυχισμένο, τι είναι αυτό που μου ταιριάζει και με κάνει να νιώθω καλά. Με λίγα λόγια λέμε στον άλλον ότι αυτά που λες όμως με κάνουν να μην νιώθω καλά ,ενώ αυτά που θέλω εγώ να κάνω και αυτά που προτείνω με κάνουν να νιώθω γεμάτος και ευτυχισμένος.

3) Διεκδικώ- Αναφέρω αυτό που θα ήθελα να παίρνω από τον άλλον και την συμπεριφορά του.
Του κάνω σαφές λοιπόν ,ότι θα ήθελα να νιώθω καλά από την συναναστροφή μου μαζί του και ότι αυτό θα γίνει, αν έχει συγκεκριμένη συμπεριφορά που επιθυμώ. Περιγράφω την συμπεριφορά που θα ήθελα να έχει απέναντί μου, πχ να λέει την άποψη του πιο ήρεμα και όχι απαιτητικά, επιθετικά. Επίσης αναφέρω ότι θα ήθελα να είναι απλά συμβουλευτικός και όχι επιβλητικός απέναντι μου. Να μην κάνει χειρονομίες ή να μην σηκώνει τον τόνο της φωνής, αλλά να παρουσιάζει πιο ήρεμα αυτό που θέλει χωρίς να επιμένει να το επιβάλλει.
Του δίνω να γίνει σαφές ότι εγώ θα λαμβάνω υπόψη την γνώμη του, ΑΛΛΑ θα επιλέξω να κάνω αυτό που εγώ θέλω και να κάνω και αυτό μπορεί να είναι σύμφωνο με την δική του γνώμη ,αλλά μπορεί και όχι. Του δίνω να καταλάβει ότι ακόμα και αν επιλέξω την ίδια επιλογή που μου προτείνει αυτός, αυτό δεν σημαίνει ότι το κάνω για να ευχαριστήσω αυτόν, αλλά το κάνω γιατί το θέλω εγώ για έμενα. Αν αυτό που θα κάνω δεν είναι σύμφωνο με τις δικές του προτροπές, του αναφέρω απόλυτα ότι θα κάνω αυτό που επιθυμώ και ότι καλό θα είναι να το αποδεχτεί γιατί αυτό με κάνει ευτυχισμένο και μου ταιριάζει. Αλλά του εξηγώ σε περίπτωση που δεν δείξει κατανόηση, δεν το αποδεχτεί εγώ πάλι θα τα κάνω και ότι είμαι αποφασισμένος για να διεκδικήσω αυτά που θέλω.

Αν μετά από όλα αυτά ξαναρχίσει την επιθετική συμπεριφορά και επιμείνει στις θέσεις, αρχίζω πάλι από την αρχή τα βήματα προσπαθώντας πάλι να νιώσει ασφαλής, να του παρουσιάσω πάλι τα συναισθήματα μου και μετά να του αναφέρω πάλι πως θα ήθελα να μου φέρεται και να του καταστήσω πάλι σαφές με απόλυτο τρόπο ότι θα κάνω τελικά αυτό που επιθυμώ.
Εννοείται αυτή η διαδικασία δεν συνεχίζεται αιώνια, αλλά αν δω ότι τελικά δεν αλλάζει συμπεριφορά ο άλλος, τότε απλά αδιαφορώ και κάνω αυτό που θέλω χωρίς να του δίνω πια εξηγήσεις ,γιατί έτσι και αλλιώς δεν έχουν αποτέλεσμα.

Μπορώ πριν αρχίσω τα τρία βήματα ,να επικεντρωθώ για λίγο στον εαυτό μου, να κάνω για λίγα λεπτά ένα είδος εσωτερικού διαλογισμού, ελέγχου των συναισθημάτων μου με διαφραγματική αναπνοή, και τεχνικές χαλάρωσης, ώστε να μην παρασυρθώ από τα συναισθήματα θυμού και για να διώξω την ένταση της στιγμής . Έτσι με καθαρό μυαλό, θα μπορώ να κάνω πιο συγκεντρωμένος τα 3 βήματα και να βρω τα πιο κατάλληλα επιχειρήματα και λέξεις, με ηρεμία για να μιλήσω στον άλλον, και συνήθως τον <<σημαντικό άλλον>> γιατί οι περισσότερες συγκρούσεις γίνονται με σημαντικά πρόσωπα στην ζωή μας που είμαστε πολύ κοντά καθημερινά, όπως φίλος κολλητός, ο σύντροφος μας, οι γονείς, συγγενείς μας ,το αφεντικό, συνάδελφος στην εργασία μας κ.α.

© 2018 GLOBAL Συμβουλευτική A.E.. Ακαδημίας 24, 106 71, Αθήνα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε