Αυτοβελτίωση από έξω προς τα μέσα, από τα ρηχά στα βαθιά

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να βελτιωθούν σε διάφορους τομείς και το παίρνουν στα σοβαρά. Αγοράζουν βιβλία σχετικά με το αντικείμενο που θέλουν να βελτιωθούν ,παρακολουθούν σεμινάρια. Δεν είναι κακό αυτό, απλά πρέπει τις γνώσεις τις ψαγμένες του βιβλίου και του σεμιναρίου, να τις εφαρμόσουν αργότερα στην πορεία της αυτό-βελτίωσης , όχι στο ξεκίνημα. Την βαθιά γνώση των βιβλίων, την ψαγμένη συμβουλή του σεμιναρίου που παρακινεί πχ σε 21 μέρες με την τάδε μέθοδο διαλογισμού να αλλάξεις αυτό που θες, όλα αυτά είναι καλά, αλλά όχι για την αρχή. Επίσης είναι ο λόγος που πολλοί σταματούν την πορεία της αυτό-βελτίωσης γιατί ξεκινούν με πολύ ψαγμένα, βαθυστόχαστα πράγματα τα οποία δεν μπορούν να συνεχίσουν.
Και τι πρέπει να κάνουν? Για αρχή να κάνουν επιφανειακά πράγματα που μπορούν οι ίδιοι να βρουν απλά με την κοινή λογική. Πχ η καθαριότητα, η γυμναστική, το ωραίο ντύσιμο είναι πρώτες κινήσεις αυτό-βελτίωσης τις οποίες μπορείς και μόνος σου να σκεφτείς και να πράξεις άμεσα και εύκολα. Αφού εφαρμόσεις όλα τα απλά ,αυτονόητα και με την κοινή λογική πράγματα και τα καθιερώσεις σαν συνήθεια, μετά μπορείς να προχωρήσεις στις πιο ψαγμένες πιο εσωτερικές αλλαγές.
Η καλύτερη μέθοδος για να τακτοποιήσεις ένα σπίτι είναι από έξω προς τα μέσα, βήμα-βήμα. Πρώτα τον κήπο, καθαρίζεις πετάς σκουπίδια, περιττά πράγματα, χόρτα. Μετά φυτεύεις λουλούδια και ομορφαίνεις τον κήπο. Μετά πας στο μπαλκόνι, πρώτα πετάς ότι παλιά γλάστρα, ότι σαπισμένο, ξερό φυτό, μετά βάζεις καινούργιες γλάστρες και φυτά και μετά καθαρίζεις τα χώματα, σκουπίζεις πλένεις το μπαλκόνι. Μετά με τον ίδιο τρόπο μπαίνεις πιο μέσα στην κουζίνα, πετάς πρώτα ότι περιττό φαγητό, σκουπίδια, μετά καθαρίζεις ,πλένεις και τέλος τακτοποιείς. Μετά το σαλόνι , τα υπνοδωμάτια ένα, ένα πιο μέσα στο σπίτι. Πετάς τα περιττά, καθαρίζεις, ξεσκονίζεις και τακτοποιείς τα πράγματα με τάξη.
Έτσι και με τον εαυτό σου, πρώτα από έξω, σε αυτά που φαίνονται και στους άλλους, όπως ο κήπος και το μπαλκόνι φαίνονται σε όλους. Μετά λιγότερο επιφανειακά πράγματα και μετά πιο βαθιά προσωπικά ζητήματα αγγίζεις και τα αλλάζεις.
Άλλαξε προς το καλύτερο με αυτονόητα πράγματα που δεν χρειάζονται βιβλία και σεμινάρια, πλύσου, άλλαξε κούρεμα, πάρε ρούχα που σου αρέσουν, πλύνε τα δόντια σου, φρόντισε το σώμα σου, κανόνισε καθημερινά διάδρομο, γυμναστήριο ή τρέξιμο έστω για λίγη ώρα.
Και μετά πας προς τα μέσα σε αυτά που δεν φαίνονται τόσο, δηλαδή βρες τα χόμπι σου, τι φαγητά θες, τι απολαύσεις θες, τι μουσική, τι βιβλία θα διαβάζεις. Μετά πιο βαθιά, τι φίλους θες ,τι δουλειά θες, πως θες να περνάς και με ποιον σύντροφο την ώρα σου. Μετά ακόμα πιο βαθιά, τι πεποιθήσεις αξίες έχεις, πως θα φέρεσαι ποια συμπεριφορά θα υιοθετείς, ποιος είσαι πραγματικά και τι ζητάς από τον εαυτό σου και από τους άλλους, πως θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αλλά πράγματα που ήρθε η ώρα να τα βρεις σε βιβλία και σεμινάρια.
Για αυτό μην κάνεις όλη
την διαδικασία ανάποδα από τα εσωτερικά προς τα εξωτερικά, από τα ψαγμένα, βαθυστόχαστα,
προς τα επιφανειακά. Υπάρχει και λογική
εξήγηση να μην πας από τα βαθιά στα ρηχά, γιατί απλά θες χρόνο και γνώση να
αποκτήσεις τα βαθιά στοχαστικά, να τα κατανοήσεις πρώτα και μετά να τα επιλέξεις
και να τα αλλάξεις. Αν από την αρχή ξεκινάς να αλλάξεις τα βαθυστόχαστα, τις αξίες,
τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του εαυτού σου, δεν έχεις προλάβει να αποκτήσεις
την γνώση και το κάνεις βιαστικά , με απλή μίμηση αυτού που ακούς ή διαβάζεις και
όχι με σωστό τρόπο με επίγνωση, συνειδητά. Πρέπει πρώτα να καθαρίσεις να ξεδιαλύνεις
το τοπίο με αυτονόητα πράγματα αυτό-φροντίδας και μετά να δουλέψεις σε καθαρό
τοπίο ,σε πιο βαθιά αναλυτικά πράγματα αυτό-βελτίωσης.
Όπως καθαρίζεις και τακτοποιείς το σπίτι σου από τον κήπο προς τα μέσα, έτσι κάνε και με την αυτό-βελτίωση σου και τον εαυτό σου. Άλλωστε είναι αυτονόητο, να ξεκινήσεις από τα ρηχά περπατώντας στην αρχή και μετά κολυμπώντας να πας προς τα βαθιά.